De belans in beweging medical taping concept mtc
MTC

Medical Taping Concept

De grondleggers van het medical taping concept kwamen uit japan en korea in de jaren ’70. Daar werden in die tijd methodes ontwikkeld met elastisch tape (kinesiotape). Deze methodes namen de bewegingsleer en de kennis over spieractiviteit als uitgangspunt. Ze waren zich er van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van problemen.

De belans in beweging medical taping concept mtc1

Wat is het?

Medical taping is de toepassing van dat elastische tape, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Het tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen, zonder daarbij in de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op onze bewegingen, maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en o.A. Onze lichaamstemperatuur beïnvloeden. We kunnen dus wel bedenken dat als onze spieren niet goed werken, dat dit zich kan uiten in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer je zo’n niet goed werkende spier ondersteund met dit elastische tape, dan zal het zelf herstellend vermogen van het lichaam geactiveerd worden.

Door het positieve effect zijn er diverse behandelmethodes ontwikkeld met dit tape, waarbij het ook nog eens wereldwijd toegepast wordt door professionals binnen de gezondheidszorg. Al deze behandelmethodes zijn onder 1 noemer geschaald, namelijk medical taping concept. Hieronder zie je in het filmpje een voorbeeld van een manier van tapen bij lage rugklachten.

Het verschil...

Bij het conventionele tapen, waarbij gewerkt wordt met niet rekbaar materiaal, worden gewrichten en structuren “vast gezet”, met als doel een beperking van de beweging in een gewricht. Bij het elastisch tapen, wordt juist een “vergroting van mobiliteit (beweging)” bewerkstelligd doordat er een functieverbetering plaatsvindt.

Het principe: activeren in plaats van fixeren, met daarbij behoudt van volledige functionaliteit van de spieren.

Je wordt minder beperkt terwijl je toch extra aan je genezing bijdraagt! Dat is toch wat je wilt??!

De balans in beweging en tapen

Aangezien het bij de balans in beweging voornamelijk draait om juist te bewegen, zijn wij geen voorstanders van het conventionele tapen. Je moet blijven bewegen om de structuren rondom de aangedane plek sterk te houden, maar ook om de aangedane structuur zo snel mogelijk weer gezond en sterk te krijgen. We passen dan ook regelmatig elastisch tapen toe. 

De klachten waarbij het tapen kan helpen kan variëren van hooikoorts tot (slijmbeurs)ontstekingen. Maar ook bij rug-, nek- of schouderklachten, ter ondersteuning van spieren, pezen enz.. 

MTC, Medical Taping Concept
Wanneer je bij klachten het medical tapen wilt proberen, vraag naar de mogelijkheden!