De balans in beweging flexchair1
trainingen

Flexchair

Kleine spieren

Je lichaam bevat verschillende type spiervezels. Je hebt spieren die veel kracht kunnen leveren (voor kortere tijd), dit zijn vaak grote spier(groep)en en je hebt spieren die continu aan het werk zijn die iets minder krachtig zijn, dit zijn de kleine spiertjes. Om optimaal te kunnen bewegen is er een samenwerking tussen de verschillende spieren nodig. Helaas zien we vooral in het gebied van de lage rug dat de kleinere tussen- /balansspieren, te weinig aan het werk zijn. Omdat deze spieren zorgen voor stabiliteit van gewrichten, in dit geval dus de wervels van de wervelkolom, kan je dus wel voorstellen dat wanneer deze spieren te weinig actief zijn, de grote spieren wel tijdelijk wat over kunnen nemen maar dat je op lange termijn toch stabiliteit mist. Dit uit zich meestal in (zeurende) lage rugpijn, of een verkeerde houding.
De grote spiergroepen worden vaak met sporten voldoende aangesproken, de kleine spieren zijn eigenlijk alleen te trainen door middel van balans en stabiliteitsoefeningen. Hierdoor worden deze vaak te weinig mee getraind. Het goed trainen van de kleine spieren is erg belangrijk, hierdoor voorkom je overbelasting waardoor de kans op blessures verminderd of zelfs voorkomen kan worden.

De balans in beweging flexchair

Juiste houding

Een correcte houding is belangrijk om klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen. De juiste houding moet dynamisch inzetbaar zijn zodat je de hele dag die houding kan aanhouden, zowel in rust als wanneer je actief bent.
Door alleen kracht en uithoudingsvermogen te trainen, train je alleen de grote spieren. Helaas hebben we hierboven gelezen dat dit niet voldoende is. Ook moet er balans en stabiliteit getraind worden. De flexchair kan je daarbij helpen!

Over de flexchair

De flexchair is een zadelkruk met twee verschillende 3D-beweegmechanismen waardoor de kruk in alle richtingen kan bewegen als een soort verlengstuk van je wervelkolom. Door middel van een sensor op de kruk wordt diverse data verzameld en verwerkt waardoor jouw bewegingen zichtbaar worden gemaakt op het beeldscherm.
Met de flexchair worden stabiliteit, houding en bewegingsproblemen in het gebied van de lage rug en het bekken visueel inzichtelijk gemaakt. Je traint de kleinere en diepere buik en rugspieren. Deze spieren verbruiken minder energie en zijn in staat 24u per dag actief te zijn (de kleine spieren). Hierdoor kan je op de juiste wijze kracht leveren met een lager energieverbruik en meer souplesse. 

Door het trainen van de diepere buik en rugspieren verbeter je lichaamsbalans, coördinatie, stabiliteit en worden prestaties in sport en/of werk geoptimaliseerd. Op de flexchair train je dus simpel gezegd je flexibiliteit en beweeglijkheid van je romp. Als je romp niet goed functioneert, kan dit leiden tot blessures. Typische klachten bij een verminderde Core-stability zijn: rugklachten, (chronische) liesblessures, hamstringblessures, knie en enkel problematiek.
Door het sterk maken van je kleine spieren met behulp van de flexchair, zullen klachten verminderen maar ook minder snel terugkeren! Doordat de spieren 24/7 gebruikt blijven worden, zullen ze ook niet zomaar weer “verdwijnen” en blijf je een gezonde “core-stability” houden zonder terugkerende klachten! Je zit dus niet je leven lang aan de flexchair trainingen vast 😉 

Ruiters en het netwerk flexchair ruitertrainers

De flexchair wordt al een aantal jaar toegepast binnen de paardensport en laat tot nu toe goede resultaten zien. Het is bij o.a. Acadamy Bartels een belangrijk trainingsonderdeel. Er is al meermaals aangetoond dat de flexchair een positief effect heeft op de houding van een ruiter, waardoor het paard beter kan gaan bewegen en de combinatie als team nog beter zal presteren.

Door je rompstabiliteit te verbeteren optimaliseer je je zit, waardoor je hulpen nog effectiever doorkomen bij je paard. Tijdens de flexchair trainingen leer je kleine subtiele hulpen te kunnen geven en wordt je bewust van je bewegingen. Ook verbetert je houding, waardoor je correcter en vrijer zit. Dit allemaal met als resultaat dat je je paard beter kunt volgen.

Er is een netwerk van diverse fysio- en oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in de doelgroep ruiters en die werken met de flexchair. Dit netwerk wordt ook wel “Netwerk flexchair ruitertrainers” genoemd. Deze professionals geven training in de flexchair en helpen je tevens verder om deze technieken te paard toe te passen.
Het netwerk is opgezet zodat je als ruiter weet waar je aan het goede adres bent als het gaat om professionaliteit en de juiste training. Als je twijfelt of een trainer correct geschoold is om goede ruitertraining met de flexchair te geven, kijk dan altijd eerst even op de site van het netwerk. Staat je trainer er niet bij,…. Dan weet je genoeg……

De balans in beweging is aangesloten bij het Netwerk flexchair ruitertrainers.

Meer informatie vind je op Netwerk Flexchair Ruitertrainers.