De balans in beweging meten is weten

METEN = WETEN

We leven in een maatschappij waarin ontwikkeling haast niet meer zonder meetbare waardes kan. Als fysiotherapeut heb ik veel te maken met onderzoeken die gebaseerd zijn op metingen. Persoonlijk vind ik dat in de ruitersport te weinig inzichtelijk wordt gemaakt door middel van meten en dat er hierdoor belangrijke aspecten gemist worden.
Daarom werk ik met diverse “snufjes” die verschillende typen metingen verrichten.  Denk aan teugeldruk, hartslag van paard en/of ruiter, het gaan van het paard, intensiteit etc. 

IPOS TEUGELSENSOREN

De teugelsensoren bestaan uit 2 kastjes met sensoren die bevestigd worden tussen het bit en de teugels. De sensoren registreren diverse gegevens en sturen die door naar de app. De volgende onderdelen worden geregistreerd: trainingsschema, regelmatigheid, ritme, aanleiding, rechtgerichtheid. Hiermee krijg je inzicht in o.a. de boven en onderdruk, de gemiddelde druk en tijdsduur.

Als we naar het totaal plaatje kijken, wordt er dus gekeken naar de souplesse van je ruiterhand, de intensiteit van je hulpen, het verschil tussen links en rechts, maar ook je balans heeft invloed op de resultaten. Je kan dit dus niet onafhankelijk van elkaar zien.

HET RIJDEN MET DE SENSOREN VERGROOT DE BEWUSTWORDING VAN DE RUITER. DIT STELT JE IN STAAT JE VAARDIGHEDEN TE VERBETEREN, JE HULPEN TE VERFIJNEN EN SNELLER RESULTAAT TE BEHALEN.

HET DOEL VAN DE SENSOREN

Door het rijden met de sensoren wordt je ruitergevoel vertaald naar wat meer feitelijke informatie, meten is weten. Het begint met bewustwording maar heeft invloed op de rechtgerichtheid van je paard, de souplesse, maar op om onregelmatigheden tijdig op te sporen en die aan te gaan pakken. Door resultaten te vergelijken met een video opnamen van het rijden ja je zien wat gevolgen zijn van veranderingen in teugeldruk. Dit zorgt voor meer bewustwording en gevoel van je ruiterhand wanneer je de volgende keer aan het rijden bent.

Kortom: het rijden met de ipos sensoren kan je helpen om de puntjes op de i te zetten, je gevoel te bevestigen en erachter te komen wanneer je de verbinding verliest of juist misschien iets te veel druk hebt. De teugelsensoren zijn een goed hulpmiddel om de verbinding met de mond van je paard te  verfijnen. Beheersing van die verbinding is een belangrijke basisvoorwaarde voor een goed communicatie met je paard en dus voor sneller en beter resultaat. 

Omdat ik ook IPOS teugelsensoren Coach ben, is het mogelijk om bij mij clinics of lessen met de teugelsensoren aan te vragen. Dit kan ik ook op locatie komen doen. Maar het is ook mogelijk om via mijn een set sensoren te bestellen. Vraag hier naar de mogelijkheden.

De Equestic saddeclip

De equestic saddle clip is een simpel trainingsmiddel met een overzichtelijke app, wat voor de particulier ook prima te betalen is. De balans in beweging werkt ook met de clip tijdens de analyse, maar het is ook mogelijk ook een keer een “proeftraining” te doen met de clip waarbij we samen de bevindingen doornemen. Hierna zou je voor jezelf kunnen bepalen of je hem zelf ook aan wilt schaffen om een goed overzicht te krijgen van je trainingen. Wil je dit niet, kan je natuurlijk ook met regelmaat je training bij ons volgen en daarbij gebruik maken van de clip!

Bron: www.Equestic.Com

Waarom rijden met de clip?

Bij al heel veel sporten wordt er gebruik gemaakt van objectieve meetapparatuur.

Daarbij is bewezen dat meten en analyseren van trainingen de prestaties verbeterd en het risico op blessures verminderd. Is dit niet wat we allemaal willen voor ons paard en ons zelf? 

De equestic saddle clip meet de volgende dingen:

  • De intensiteit van je training
  • De richting (links/rechtsom)
  • Welke gangen je rijdt en hoe lang
  • Als je springt, hoeveel sprongen
  • Het ritme
  • De afdruk
  • De symmetrie
  • Overzicht van al je trainingen en een gemiddelde van je paard gedurende de tijd.

Ben je benieuwd hoe het is om met de saddle clip te trainen, vraag naar de mogelijkheden om hem te gebruiken tijdens je les of om hem tijdelijk te huren!

rijden met hartslagmeter

Training vanuit het hart

Door middel van sensoren in een band om de singel kan de hartslag van het paard gemeten worden. Ook wordt snelheid en afstand gemeten. Dit wordt allemaal verwerkt in een app. Tevens kan de hartslag van de ruiter gemeten worden.

Door inzicht te krijgen in de hartslag van je paard in rust en tijdens je trainingen, kan je nog specifieker trainingsdoelen stellen en controleren of je op de juiste manier bezig bent. Je kunt ook zien of en wanneer je je paard te veel pusht of ondervraagd. Daarnaast zijn stress, overbelasting en pijn waar te nemen wanneer de rusthartslag (rhr) veranderd.

...EEN PAARD KAN NIET PRATEN, MAAR ZIJN HART KAN ONS VEEL VERTELLEN...

Kortom, een hartslag verteld ons meer dan we in eerste instantie verwachten. Als je op deze manier traint, is iedereen toch een professional?

Benieuwd geworden naar een training met de hartslagmeter?