De balans in beweging algemeen

Ruiterpilates

Pilates is een beweegmethode ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Pilates is een fysieke en mentale conditietraining die je kracht, flexibiliteit, evenwicht en coördinatie verbeterd, alsook stress wegneemt en je concentratie en algemene gezondheid een boost geeft. Het is dé core-training als basis voor alle andere trainingen, dus zeker ook voor paardrijden waar rompstabiliteit zo belangrijk bij is.

Ruiterpilates

Ruiterpilates is een vorm van pilates waarbij de oefeningen speciaal aangepast zijn aan onze doelgroep, namelijk ruiters. Ruiters hebben een aantal spier(groep)en die veelal verkorten en te eenzijdig getraind worden. Dit heeft een negatieve invloed op je vrije manier van bewegen. Doordat bij pilates alles beiderzijds getraind wordt en de nadruk ligt op lengte van spieren (stretchen), zorgt pilates dus om je lichaam in balans te houden. Daarnaast werk je met pilates veel met ademhalingstechnieken die tijdens het rijden ook goed toepasbaar zijn. Kortom een “must do” voor elke ruiter!

De lessen

De lessen worden gegeven door gediplomeerd pilates instructie Suzanne Loene Boone. Bij goed weer zijn de lessen buiten op een grasveld omringd door een mooie tuin. Als dit niet mogelijk is zijn de lessen binnen in de praktijkruimte of in de binnenbak. De lessen duren ongeveer 60 minuten. Het is belangrijk (sport)kleding aan te hebben waar je vrij in kunt bewegen. Er zijn 3 lessen in de week op verschillende tijden. Je bent vrij om deel te nemen aan een les, je zit nergens aan vast. Deelnemers ervaren vaak na een 2e of 3e keer al verschil in hun lijf. Kom jij ook ervaren wat ruiterpilates met je doet???

Ervaringen van deelnemers

Je vertelde ons

Rugoperatie

"Na mijn rugoperatie ben ik bewust geworden van mijn bewegingen en balans en om op een correcte manier ruiterzit beter te ontwikkelen d.m.v. pilates. Het heeft mij enorm bewust gemaakt hoe ik mijn buikspieren en bekken beter kan gebruiken. Super fijne aanvulling om het dragelijker te maken gedurende de dag en tijdens het rijden."

Je vertelde ons

Meer ontspanning

"Ik wilde even laten weten dat ik vanochtend echt een verschil in m’n lijf voelde, zo veel meer ontspanning! En dat al na de 2de keer!"

Je vertelde ons

Verbetering

"Versterkt en stretched de spieren en helpt mijn rijstijl te verbeteren met de focus op benen, core en thorax, Ik ervaar met rijden reactie hierop van mijn paard en hiermee een beter contact!"

Fitheid voor paard en ruiter

Paardrijden is een fysieke activiteit en jouw eigen fitheid is net zo belangrijk als die van je paard. Dit in tegenstelling tot wat “niet ruiters” over paardrijden denken 😉 . Er zijn altijd 2 atleten nodig om de paardensport te beoefenen.

Ruiters besteden veel tijd en geld aan trainingen en zorg van het paard. Het paard heeft meestal een goede conditie, maar om een succesvolle combinatie te worden moeten het paard en de ruiter beide gezond en fit zijn en een goede conditie hebben.

ruiterfitheid

Een fitte ruiter is fysiek sterker, heeft meer uithoudingsvermogen, zit beter in balans en heeft de flexibiliteit en souplesse die nodig is om één te worden met de bewegingen van het paard. Je herkent zon fitte ruiter ook aan de manier waarop deze communiceert met zijn paard, de hulpen zijn klein, kort, direct, duidelijk en consistent.

Er zijn veel manieren om te werken aan je eigen fitheid. Per sport verschilt het welke spieren je het meest moet trainen. Daarom is het goed om de training aan te passen naar het type sport. Omdat paardrijden ook een balans sport is, is het van belang te zorgen dat je flexibiliteit, spierkracht, uithoudingsvermogen, rompstabiliteit en souplesse meeneemt in je training.

Trainingen

Ruiterfitheidstrainingen zijn op maat gemaakte trainingen voor ruiters. De oefeningen focussen op balans, kracht, coördinatie, conditie en souplesse. Precies alles wat je nodig hebt om een nog fittere ruiter te worden.
Er wordt vaak getraind in kleine groepjes, bij voorkeur in de buitenlucht. Dit kan in de rijbak maar ook op een veld of bij slecht weer binnen zijn. Deze trainingen kunnen ook op je eigen locatie gegeven worden. Vraag naar de mogelijkheden!

Boek een training
De oefeningen focussen op balans, kracht, coördinatie, conditie en souplesse. Precies alles wat je nodig hebt om een nog fittere ruiter te worden.