Chantal hazebroek de balans in beweging3
Chantal

Over mij

Ik ben Chantal Serena Hazebroek, ik ben geboren in 1985. Ik heb van kleins af aan veel tijd doorgebracht op mijn huidige thuisbasis Manege Tinte. Paarden zijn dan ook niet weg te denken uit mijn leven. Op de middelbare school heb ik HAVO en VWO afgerond. Na niet in te zijn geloot bij diergeneeskunde, ben ik de opleiding fysiotherapie gaan volgen. Mijn intentie was om na het behalen van mijn diploma dierfysiotherapie te gaan studeren, maar dit heb ik met een bewuste reden uiteindelijk niet gedaan. Ik vind het super leuk om met mensen te werken, vandaar de keuze. Daarnaast heb ik mijn ORUN opleiding behaald. En heb ik de Trainersclub van Dressage Pro gevolgd en afgerond. Hierdoor is de trainingsmethode van Rien van der Schaft verweven in mijn lesgeven. Zijn visie over het gaan van het paard en het paardenwelzijn past volledig bij mijn visie. Ook ben ik me na deze cursus nog meer gaan verdiepen in de biomechanica van het paard.

Het gehele management

Omdat de ontwikkeling van het paard niet alleen ontstaat door correct trainen, maar omdat het een totaal plaatje van het gehele management is, ben ik de opleiding Sport Horse Manager gaan doen. Zodat ik op meerdere aspecten advies en begeleiding kan geven, om van zowel paard als ruiter samen “two happy athletes” te maken. Denk bij het management van het paard o.a. aan:  het harnachement (goed passend zadel en hoofdstel), hoefsmid, dierenarts, voeding, training, fysio/osteo/masseur, etc. 

Fysio in de ruitersport

Op dit moment  ben ik parttime werkzaam als humaan fysiotherapeute bij fysio4polders. Door mijn achtergrond als fysio, merk ik tijdens mijn lesgeven dat houding heel veel invloed heeft op het gaan van het paard. Als instructie paste ik dit al veel toe voor ik met de balans in beweging begon, maar ik miste het stukje begeleiding van mijn ruiters naast het paard. Het belang van juist spiergebruik, het verminderen van pijnklachten van de ruiter en een onafhankelijke zit staan centraal bij de verbetering en training van het paard. We kunnen niet verwachten dat het paard zich ontwikkeld als de ruiter in de weg blijft zitten.
Daarom heb ik mij verder gespecialiseerd in balans- en stabiliteitstrainingen, rug- houding- en bewegingsklachten en speciale ruitertrainingen.

Over de trainingen…

De meest voorkomende individuele trainingen duren in totaal 30 minuten. Denk aan de flexchair- en de huber training, de massages enz. Soms worden trainingen gecombineerd en dan zal de trainingstijd verlengd worden. Dit gaat altijd in overleg met de klant.

De trainingen in groepsverband, zoals ruiterfitheid en ruiterpilates duren max. 60 minuten. Deze trainingen worden voornamelijk buiten of in de bak gegeven.
Trainingen te paard duren afhankelijk van de locatie 30, 45 of 60 minuten.

Paarden

Ik heb zelf momenteel 2 sportpaarden, ik ben actief in de basis dressuur- en spring sport en hopelijk in de toekomst ook weer in de eventing. Met mijn vorige paarden was ik ZZL dressuur, M springen en L eventing geklasseerd. 

Locatie

Zoals eerder genoemd, is de balans in beweging gevestigd op het terrein van Manege Tinte. Hier ben ik opgegroeid en was de stap klein om te kijken wat voor opties er hier voor mij lagen. Ik heb de beschikking tot een mooie afgesloten praktijkruime gevestigd in de kantine, ik kan gebruik maken van de bak en indien nodig van passende rijpaarden voor de (prive)lessen.

Kortom

Wat ik doe, is dus eigenlijk van alles wat op gebied van ontwikkeling van het (ruiter)lichaam. Ik ben humaan fysiotherapeute, ik verzorg de trainingen om houding- en zit te verbeteren en (bewegings)klachten te verminderen en bied ik (ontspannings)massages aan. Daarnaast geef ik ruiters ook privéles te paard op gebied van houding & zit, springen en dressuur ongeacht het niveau. Tevens organiseer ik diverse evenementen en geef ik clinics, die ook op externe locaties kunnen plaatsvinden. Heb je vragen of interesse?