Apparatuur en trainingsvormen
Omdat niet elk lichaam hetzelfde is, is er ook niet één specifieke manier van trainen. Om te weten welke trainingsvorm en bijbehorende apparatuur precies bij jou past, plannen we een vrijblijvende intake. Hierin komt jouw vraagstelling aan bod, wordt er naar je houding gekeken en doen we samen een paar testjes waaronder op de flexchair. Naar aanleiding van de uitslagen bespreken we samen wat de balans voor je kan betekenen, op welke manier enz. Het is dan aan jou de keuze of je dit trainingstraject in wilt gaan. Zodra je besloten hebt dat je dit wilt gaan doen, plannen we de eerste training in.
Waar?
De trainingen zullen deels in de praktijkruimte van de balans in beweging plaats vinden, maar soms ook daarbuiten. In sommige gevallen kan er op een andere locatie getraind worden. Dit gebeurd alleen in overleg en is niet voor alle trainingsvormen mogelijk.
Over de trainingen…
De meest voorkomende individuele trainingen duren in totaal 30 minuten. Denk aan de flexchair- en de huber training, de massages enz. Soms worden trainingen gecombineerd en dan zal de trainingstijd verlengd worden. Dit gaat altijd in overleg met de klant.
De trainingen in groepsverband, zoals ruiterfitheid en ruiterpilates duren max. 60 minuten. Deze trainingen worden voornamelijk buiten of in de bak gegeven.
Trainingen te paard duren afhankelijk van de locatie 30, 45 of 60 minuten.
Behandel- en trainingsvormen
Om jouw hulpvraag zo goed mogelijk te kunnen voldoen, wordt er vaak een combinatie gemaakt van verschillende behandelingen/trainingen. Zie hieronder de verschillende opties:
- Flexchair training
- Overige veldon training (cervicaal of balanstol)
- Huber training (core- & spine stability)
- Panasonic Yoba training
- Balans en stabiliteitstraining met oefenmateriaal
- Houdingscorrecties (soms met medical taping)
- Massage
- Begeleiding te paard
- Analyses met meetapparatuur
- Ruiterfitheidstraining
- Ruiterpilates
Veldon: flexchair training, balanstol of cervicaal trainer
Flexchair
Met deze evidence-based rugbalans test- en trainingsunit beoordeel en behandel je de actieve stabiliteit van de lage rug (de motor control). Hiermee wordt het beweegvermogen van de rug gemeten en wordt er gewerkt aan een substantiële verhoging van het beweegrendement. Hierdoor verbeterd de houding en belastbaarheid van de rug.
Cervicaal trainer
De cervicaal trainer is een logische doorontwikkeling op de flexchair. Hij is bedacht vanuit de “Mac Kenzie” hoek. Deze trainingsmethode is inzetbaar bij onder andere (chronische) hoofdpijn klachten, bewegingsangst en bewegingsstoornissen van de nek, instabiliteitsklachten zoals bijv. na een whiplashtrauma. (Bron: www.veldon.nl)
Balans oefen tol
Ook de tol is een doorontwikkeling op de flexchair en pakt de balans van het gehele lichaam mee. Alle schakels/gewrichten van enkels tot de bovenste nekwervels worden getraind. Deze manier van trainen is met name geschikt om instabiliteitsklachten en andere musculaire of artrogene oorzaken van klachten aan heupen, knieën en enkels te verminderen. Het onafhankelijk aansturen van gewrichten en ledematen ongeacht de positie op het lichaam wordt hierbij goed getraind. Daarom wordt de tol ook regelmatig bij ruiters ingezet die het lastig vinden om onafhankelijk te bewegen in armen of benen.
Panasonic trainingsapparatuur
Panasonic Yoba
Yoba is een apparaat wat de beweging van een paard redelijk nabootst. Let op het is geen simulator. Het is van oorsprong ontwikkeld om rug patiënten te helpen met revalideren. Uit diverse wetenschappelijke studies is aangetoond dat de beweging van een paard in stap heel goed is voor training en ontwikkeling van de rug. Zowel voor de mobiliteit van de wervels als voor de spieren in de rug. Daar heeft Panasonic op ingespeeld door dit apparaat te ontwikkelen. Door de verschillende instellingen is Yoba breed inzetbaar, voor revalidatie zoals eerder genoemd, maar ook voor de souplesse voor de ruiter rug, voor het verminderen van rugpijn, stijfheid enz.
Huber, de innovatieve balans trainer
Een trainingsmethode waarbij driedimensionaal de stabiliteit, coördinatie, kracht en het uithoudingsvermogen kan worden getraind. De Huber traint de diepe kleine spieren rond de wervelkolom. Doordat er getraind wordt vanuit een verticale positie (rechtop) en dit doorgaans de normale positie van de rug is overdag, is het meer dan functioneel!
Het voordeel van het 3D trainen is dat er veel overeenkomst is met het dagelijks bewegen van de rug. Er zijn bijna geen bewegingen, hooguit statische houdingen, waarbij er geen 3D beweging plaatsvind. Met de Huber kan er ook diagnose gesteld worden welke spieren in de rug, heup of schouder verzwakt zijn. Hier kan een sluitend trainingsschema op gemaakt worden, waarbij je direct feedback ontvangt over het resultaat.
De trainingen zijn altijd één op één om je houding te optimaliseren. Na elke sessie krijg je op het scherm te zien wat je voortgang is. Je coördinatie en kracht worden weergegeven zowel aan je linker als rechterzijde. Na elke sessie kan je dus direct je vooruitgang zien! Ga er wel vanuit dat je minimaal 10 tot 15 sessies nodig hebt om een blijvende houdingsverbetering te bereiken en te behouden.
Met de Huber train je:
- Herstellen van de functionaliteit van je kleine balans spieren rond de wervelkolom, de benen en de armen
- Preventie van rugklachten versterken van het verslapte spierstelsel
- Vooruitgang meten en herkennen tijdens de training
- Je vooraf gestelde doelen m.b.t. evenwicht, mobiliteit, stabiliteit, kracht en coördinatie