Klachten en blessures! hoe kom je er vanaf?
Iedereen beweegt, dit doen we de hele dag door. Helaas bewegen een hoop mensen met pijn of krijgen ze pijn bij (onjuist) bewegen. Pijn beinvloed onze prestaties, zowel in onze dagelijkse bezigheden als met sporten. Vaak is onbalans in het lichaam de oorzaak en kan hier door middel van de juiste training/behandeling wat aan gedaan worden.
Training of oefentherapie genaamd, wordt ook wel omschreven als: “Het behandelen door middel van training en het voorkomen van onjuiste houdings- en bewegingspatronen, waarbij vrijwel altijd pijnklachten ervaren worden. Soms ligt een aandoening of ziekte hieraan ten grondslag, maar dit hoeft niet!”
Het doel van de trainingen is het laten verminderen, voorkomen of verdwijnen van klachten/blessures aan spieren en gewrichten. De behandeling die wordt ingezet is aangepast aan het individu. Er wordt gekeken naar de manier van bewegen, de belasting, de belastbaarheid, maar ook naar de persoonlijke situatie en leefomgeving.
Gewoontes die je al jarenlang hebt, zijn niet zomaar aan te passen, dat snappen we allemaal. Daar gaat tijd in zitten waarbij goede begeleiding het sleutelwoord is. Deze begeleiding is belangrijk vanaf het moment van bewustwording tot aan het laatste beetje herstel. De balans in beweging kan je hier het hele traject mee helpen.
Hoe gaat het in zijn werk
Er wordt eerst een vrijblijvende intake gepland. Tijdens de intake vind er kort een vraaggesprek (anamnese) plaats, een lichamelijk onderzoek en gaan we samen kijken naar je manier van bewegen. Niet alleen naar de pijnlijke bewegingen maar naar het geheel. Na het vinden van de knel- en verbeterpunten, wordt er samen met jou besproken op welke manier deze aangepakt kunnen worden. We stellen samen een behandelplan op. Dit plan zal als rode draad dienen tijdens het gehele proces van verandering/aanpassing. Je gaat in de cirkel van groei van “onbewust onbekwaam” naar “bewust bekwaam” en de balans in beweging kan je daar het hele proces bij helpen.
De verschillende trainingen
De trainingen zullen vooral gebaseerd zijn op het terugbrengen van de balans in het lichaam. Denk aan links rechts verschillen, verschil in spieromvang, kracht en stabiliteit. De nadruk zal daarom ook voornamelijk liggen in balans en stabiliteitstraining met als doel:
* stabiliteit van gewrichten
* correct spiergebruik: minimale (basis) aanspanning met maximaal resultaat
* algehele conditie verbeteren
Tijdens de trainingen wordt veel gebruik gemaakt van spiegels omdat de visuele prikkels (herkenning) belangrijk zijn in het proces van verandering. Er wordt getraind met los oefenmateriaal en apparatuur, klik hier voor meer informatie!
Eigen inzet
De trainingen zijn zo opgezet, zodat je er thuis ook bewust mee aan de gang kunt. Doe je dit niet, zal je niet het gewenste resultaat bereiken. Als je alleen actief deelneemt met je training, maar het verder niet in de ADL (algemeen dagelijkse leven) probeert toe te passen, zal er geen of te weinig aanpassing plaatsvinden waardoor ook je klachten niet verminderen.
De trainingen zijn daarom best intensief, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Er wordt actief geleerd, geluisterd, ervaren, gevoeld en herkend,… Het leren voelen wat correct is (en dus ook wat fout is) is een belangrijke stap om je einddoel (klachtenvrij of prestatieverbetering) te bereiken.